Eindelijk kon het weer

Eindelijk kon het weer; en hoe!

Sinds jaren weer een toneelvoorstelling van het Leermster toneelgezelschap Ons Genoegen.

“Vertier op Schier”

Geschreven door Nico Torringa (Appingedam) die verassend genoeg bij de première, zelf ook aanwezig was!

Een blijspel in drie bedrijven. Het speelt zich af op Schiermonnikoog  en handelt over wat er allemaal  kan gebeuren als een gehuurd huisje overboekt blijkt te zijn.

Een echtpaar, 40 jaar getrouwd heeft van hun kinderen een lang weekend vakantie aangeboden gekregen om ze te bedanken en tevens om hun relatie weer een nieuwe boost te geven.

Maar al spoedig gaat het mis; het huisje blijkt nog bezet te zijn door een gevaarlijk ogende “stresskip”, er komt een non voorbij die het ook gehuurd blijkt te hebben, dan nog twee zussen  die er aanspraak op maken en als klap op de vuurpijl  een ontsnapte tbs-er de zaak op stelten zet. En omdat het altijd nog erger kan barst er een nood weer los, en kan niemand van het eiland af.

Gaande weg wordt de situatie voor de betrokkenen steeds ingewikkelder en komischer, om te eindigen in een scene die ik me nog lang zal herinneren. Niets bleekt te zijn wat ik dacht dat het was en van de laatste scene gaan me de nekharen nog overeind staan. Veel gelachen, een mooi plot.  Kortom een zeer geslaagde voorstelling.

Het was een ingewikkeld stuk die voor de spelers en regisseur een grote uitdaging vormden. Onder andere omdat er van de 6 spelers er 4 waren die voor het eerst meededen.

Walter Sporrel, Lilian Zuidhof, Iris Rijploeg en John Werkhoven Spang.  Mijn complimenten voor hun eerste stappen op het toneel

Regisseur Servaas Daals (eigenlijk de 5e debutant, ook voor hem was het de eerste  keer) heeft zich samen met  2 speelsters van het eerste uur Krista viel en Trijn Brik  en zijn team van de techniek ( Wietze Kuipers), souffleuse( Eepke Poort) en grimeuse (Tine de Leeuw) uitstekend van zijn taak gekweten.

Ik heb zeer genoten en zie opnieuw een mooie toekomst voor de Leermster toneelvereniging ”Ons Genoegen”.

Maart 2023,

Harry Aalberts.    

Impressie van de voorstellingen van ingezonden videofragmenten.